Klimaforskerne tok feil

Øyvind Johnsen, Naturvernforbundet i Vestfold

Klimaforskerne var usikre på utviklingen i sjøisen i Arktis. Men de tok feil alle sammen. Isen smelter mye raskere enn noen av dem hadde spådd.

At sommerisen vil forsvinne etter hvert, er klimaforskerne sikre på. Men hvor raskt? I forrige rapport fra klimapanelet fra 2007 varierte anslagene. Vi kan nå slå fast at de alle tok feil. Dessverre. Sist sommer var det mindre is i Arktis enn noen hadde våget å antyde på den tiden klimapanelet laget sin rapport. De mest pessimistiske modellene viste slike nivåer først en gang i 2040-årene. Nå mener noen at så å si all sommeris kan være borte innen 2020.

Det spekuleres i om den forsvunne isen er årsak både til de regnfulle somrene i Norge siden 2007, det første året med ekstremt lite isdekke, og til de relativt kalde vintrene vi har hatt flere av i det siste. Begge deler er fullt mulig, fordi værsystemene påvirkes. Men det er for tidlig å si noe sikkert.

Issmeltingen er et typisk eksempel på at forskere har en tendens til å være forsiktige i sine anslag. Derfor er det en risiko for at anslagene deres er for moderate, og at oppvarmingen, issmeltingen og havstigningen blir kraftigere enn varslet.

Det er mye klimaforskerne diskuterer, og det er mye de er usikre på. Dette er imidlertid ikke betryggende, snarere tvert imot. Det vi vet, er at oppvarmingen kan få svært alvorlige konsekvenser, avhengig av hvor raskt den skjer og hvor høy temperaturen blir. Ingen av delene kan forskerne si noe helt sikkert om. Men i stedet for å håpe det beste, må vi planlegge for å unngå det verste. Vi forsikrer jo huset vårt selv om det er svært liten sjanse for at det brenner. Sjansene for alvorlige konsekvenser av global oppvarming er i sammenlikning langt, langt større. Det er viktig at vi tar våre forholdsregler!

Utenfor den vitenskapelige debatten skrives det også mye om klima, blant annet på nettstedet til den pensjonerte TV-værmelderen (ikke meteorolog) Anthony Watts. I Tønsbergs blad 5. februar skriver en som dessverre har forlest seg på misforståelsene på dette og andre nettsteder.

Heldigvis finnes det også nettsteder som er opprettet av eller henviser til ekte forskere med kunnskap om hva de skriver om. Til oppklaring vil jeg anbefale fysikkprofessor Spencer Wearts historie om hvordan fysikerne oppdaget den globale oppvarmingen, på nettstedet til American Institute of Physics. (www.aip.org/history/climate). Jeg kan også anbefale nettstedet www.skepticalscience.com, som omtaler alle argumenter framsatt av såkalte «klimaskeptikere», med henvisning til hvordan disse spørsmålene er behandlet av vitenskapen.

Innsenderen har lest et sted at sommerisen i Arktis kommer til å vokse fram til 2040. Jeg ønsker virkelig det hadde vært så vel! Sommerisen kommer i stedet sannsynligvis til å være borte på det tidspunktet. Men hvis noen har lyst til å være med på å vedde «om steinen faller oppover eller nedover når jeg slipper den», kan de gjerne melde seg. Dere kan satse en tusenlapp, jeg skal ikke robbe dere heller! Jeg foreslår utbetaling i 2020. Når det da viser seg at steinen falt nedover (mindre is), skal jeg gi gevinsten til Naturvernforbundet.

Som et lite bidrag til en god verden å leve i, også for våre barnebarn!

Klimaendringer, klimadebatt, konsekvenser for Vestfold, hva kan DU gjøre?

Dette innlegget ble publisert i Klima av Øyvind Johnsen. Bokmerk permalenken.