Mikroplast i kosmetikk, bye-bye!

Applying-scrub-Credit-Roger-Ingle-FFI

Skrubbeprodukter for både ansikt, tenner og kropp har vært fulle av små polyetylen-plastperler som havner i avløpet og havet. Foto: Fauna & Flora International, R. Ingle.

President Obama signerte ved årsskiftet et forbud mot mikroplast i kroppspleieprodukter: «the Microbead-Free Waters Act of 2015«. Det vil i USA forby mikroplast i «rinse-off» produkter fra 2017 og er en stor seier. Miljøbevegelse og havforskere har ropt varsko og skapt et massivt press for utfasing av slik unødvendig tilsetning av små plastkuler i ansiktsvask, tannkrem og barberskum. Også i Norge kan mikroplast være på vei ut av markedet, med din hjelp.

Av Per-Erik Schulze, marinbiolog, Naturvernforbundet

Face-scrub-containing-microplastics_-Credit-Roger-Ingle-FFI

Ansiktskrubb med mikroplast. Foto: Fauna & Flora International, Roger Ingle

Mikroplast fra kroppspleieprodukter vaskes ned i avløpet vårt, og siden renseanleggene ikke klarer fange opp alt ender det i vassdrag og i havet. Mikroplast er funnet for eksempel i fisk og skalldyr i Nordsjøen, og det er få som mener dette er noen helsekur hverken for dyr eller mennesker. Nå blir det spennende å se hvilke land og byer som følger opp med forbud som USA. Gøteborg kommune har for eksempel vedtatt å ikke kjøpe inn mikroplastholdige produkter for sine etater, og Canada har også vært på hugget.

Naturvernforbundet utfordrer Norge til å forby mikroplast i kosmetikk og kroppspleieprodukter, og tror dette kan sørge for at mikroplast utfases raskere enn ved kun frivillige ordninger. Cosmetics Europe sin utfordring til medlemsbedriftene om å fase ut mikroplast ønskes velkommen, men som våre europeiske søsterorganisasjoner ber vi om at utfasingen lovfestes snarest mulig både i Norge og EU.

obama signereVi samarbeider med Facebook-kampanjen «Forby Mikroplast» og den internasjonale kampanjen «Beat the Microbead«. Responsen har vært overveldende. Flere tusen har skrevet under på oppropet om et norsk mikroplast-forbud, og vi har mottatt flere hundre bilder av ulike produkter gjennom vår mikroplast-App. Flere produsenter har også varslet at de vil gå bort fra plastkulene.

IMG_8154 (2)Colgate sine tannkremer som pleide være fulle av plastkuler er for eksempel nå mikroplast-frie i de fleste norske butikker (kanskje med unntak av de som sitter med restlagre fra før 2015). Dette viser at forbrukermakt virker! Colgate sier at bekymring og spørsmål fra organisasjoner og kunder er bakgrunnen for utfasing.

På Naturvernforbundets nettside kan du lese mer om hva som er problemet med mikroplast, og hva du kan gjøre for å unngå det. Du kan også lese mer i fyldige oppslag hos NRK: Se opp for disse plastkulene eller Forskere krever forbud mot miljøfarlige plastkuler.

Alle Svanemerkete produkter skal for øvrig nå være trygge og uten mikroplast.

For dybdeinformasjon om mikroplastkilder, forekomst og effekter anbefales Miljødirektoratet sine temasider om mikroplast.