Help! Who let the nurdles out? Jakten på mikroplasten, del 2.

av Per-Erik Schulze, marinbiolog og fagrådgiver Naturvernforbundet, e-mail: pes (at) naturvernforbundet.no.

Nurdles Skagerrak

 

MELD FRA, gjerne i kommentarfeltet nederst, om du finner bittesmå plastpellets i fjæra, eller hvis du jobber et sted du har sett disse. Dette er plastråstoff til industrien, men på et eller annet vis slippes det jevnlig ut i sjøen og kan nå ha spredd seg til hele Skagerrakkysten etter funn både i Oslofjorden og på Hvaler og Telemarkskysten.

English summary: Friends of The Earth Norway here report that microplastic nurdles are prevalent in marine litter found on the Norwegian Skagerrak beaches. The nurdles are most likely spill from Scandinavian or European plastics industry, and the sources are now to be hunted down. If you recognize these nurdles and have ideas about their pointsources, please leave a comment under the article or mail the article author.

Vi er på solkysten av Norge. Telemarkskysten. Kommunene heter Kragerø, Bamble og Porsgrunn. Stoppested på trekkruta for både sjøfugl og småfugl. Sjøen er kjent for stort artsmangfold og stor biologisk produksjon i mange grunne bukter og våtmarker. På land ligger folk på svabergene. Et svært attraktivt ferieområde med mange hundre store og små øyer og strender.

I dag nyter vi ikke utsikten. Vi ligger på knærne med nesa ned i tangbeltet som ligger igjen fra siste høyvann. For det er noe rart her. Noe som vi ikke visste om, men nå ser vi det veldig tydelig. Noe viktig er iferd med å gå opp for oss, etter hvert som vi roter oss bortover mellom tangklasene som sjøfugl på jakt etter noe å spise. Hvordan i all verden har det havnet masse små plastperler bortover stranda? De ser ut som smågodt, noe du kunne hatt i frokostblandingen, eller glatte runde piller. Hvite halvtransparente, svarte, gule og et par grønne og røde. Hvor i all verden kommer de fra?
DSC_6996 (2) Alle som har kikka litt på drivsøppel i fjæra vet at det kan komme langveisfra. På denne Telemark-stranda har vi for eksempel tidligere funnet flaskepost fra Nederland. Kyststrømmen stryker tett langs Sør-Norge fra både Østersjøen og Den engelske kanal og drar med seg det meste som måtte havne i havet. Men så mye små plastperler hadde vi ikke forventet.

Plastpellets, diskformede og et par mm i diameter, blant drivtangen øverst i fjærebeltet på Telemarkskysten. Foto: W van Brunschot, Naturvernforbundet i Kragerø.

Smågodt fra fjæra på Jomfruland - NOT. Foto W. van Brunchot

Smågodt fra fjæra på Jomfruland – NOT. Foto W. van Brunchot

Vi finner plastpellets på strender både i Porsgrunn, Bamble og Kragerø disse junidagene 2015. Og i jakten på mulige lokale kilder sjekker vi også inne i Frierfjorden, der det sjelden driver inn mye fra havet, men eksisterer plastindustri. Også her samme plastpellets i fjæra. Og noen andre spor (se bildet under). DSC_6916 (2)
Brått får vi en følelse av at kilden til plastforurensning av fjæra på hele Telemarkskysten kan være ganske nær. Ineos er en av verdens store plastprodusenter, og har fabrikk i denne fjorden. Tidligere når folk som bor ved fjorden har funnet plastpellets i fjæra i Brevik rett nedstrøms har Ineos tatt imot og undersøkt plastbitene og bekreftet at noen kommer fra dem. Kan det hende at de eller noen andre plastfabrikker lokalt jevnlig søler med pellets og spyler det på sjøen?

Men så vokser mysteriet. Vi tar en telefon til Oslofjorden Friluftsråd som vi vet detaljkartlegger plastsøppel i fjæra på enkelte lokaliteter i Oslofjorden, blant annet Hvaler. De forteller om liknende plastpellets også der. Mer av den svarte typen, men for øvrig identiske. De sender oss også et bilde.

Plastpellets funnet i fjæra på Hvaler. Foto: Oslofjorden Friluftsråd

Plastpellets funnet i fjæra på Hvaler. Foto: Oslofjorden Friluftsråd

 

Det er nå man som miljødetektiv og naturvenn begynner å koke i hodet. Gjør du et kjapt Google-søk, ja for eksempel da på «INEOS» og «pellets» finner du fort bilder av deres industriråvare-plastprodukter som er dønn like de pelletsene vi nå finner i fjæra. Og det finnes en rekke mulige utslippspunkter i form av plastprodusenter eller plaststøpebedrifter rundt hele Skagerrak og Nordsjøen. OK. La oss puste dypt og tenke litt over denne saken. Det er altså funnet samme type plastpellets på en rekke strender over et kyststrekk på flere hundre kilometer av «Norges Riviera». Vi har ikke tellet enda, men tettheten ser ut til å være hundrevis, kanskje tusenvis per kvadratmeter i drivsøppel-utsatte deler av fjæresonen. Siden vi vet at fisk og sjøfugl får i seg nettopp slike små plastbiter, sitter vi ikke her med en massiv forsøplingssak? Og hvem står bak?

Vi håper du vil hjelpe oss å løse dette mysteriet. Enten du jobber i plastindustrien, eller ferdes mye langs kysten. Hold øynene åpne, og fortell oss hva du ser. Skaff oss bevis så utslippene kan stoppes, for slik som det her kan vi ikke ha det. Fortsettelse følger…

Takk til: Miljørådgiverne i Porsgrunn, Bamble og Kragerø som samarbeider med Naturvernforbundet om prosjektet der det jaktes på kilder til marin forsøpling. Miljødirektoratet støtter arbeidet.

Les mer:
Telemarksavisa 26.6.15: artikkel Fant tusenvis av plastkuler helt ut til Jomfruland
Miljødirektoratet 3.3.15: nettside Dette er mikroplastverstingene
Tidligere sak i Naturvernforbundets kystblogg 2014: Jakten på mikroplast-partiklene
Oslofjorden Friluftsråd om sine plastpelletsfunn
The Great Nurdle Hunt, nettside med kart for å rapportere funn av plastpellets

3 tanker om “Help! Who let the nurdles out? Jakten på mikroplasten, del 2.

  1. Jeg er vokst opp i Lyngdal, Vest-Agder ved en fjord ved navn Rosfjorden. Innerst en lang fin sandstrand. Fri for forurensning på 50- 60-tallet – kunne det virke som… Men i sanden gikk det sport i for oss som brukte sjø og strand til fiske, bading osv – å finne flest og mest fargerike små plastpellets – de var overalt i sanden på stranda. Dette er da virkelig ikke noe noen har oppdaget i 2015! Vi den gangen tenkte nok ikke som tenåringer at dette var et miljøproblem. Det begrepet var ikke oppfunnet på den tiden. Hvor de kom fra – nei se det lurte vi ungdommene ikke på den gangen. Veldig ofte var det klyser med svart olje som vi tråkket i. Ekkelt, men mødrene våre tok det vekk med vanlig matolje. Så tenkte vi ikke mer på dét…
    Det var en gang..

    Hilsen Tore Westbye.

  2. Disse kommer fra Ineos på Rafnes. Har hele bryggs mi full av disse. Jeg bor i siktavstand fra fabrikken. Har selv sett at utskipingskaia blir spylt etter lasting.

  3. Jeg fant en del slike små plastpellets da jeg drev med strandrydding på Bønasanden på Vest-Karmøy i dag den 10. februar.

Det er stengt for kommentarer.